Negen gezichten

Na een omweg kom ik weer terug bij een bijzonder boek. ‘De Spirituele Dimensie van het Enneagram’, heet het, ‘Negen Gezichten van de Ziel’.
Nu weet ik dat het Enneagram een tijd een enorme hype is geweest, onder andere in het bedrijfsleven. Overal doken opeens de deskundigen op om – vaak tegen prettige tarieven – de medemens te kunnen duiden als één van de negen typen van het enneagram. Ach, en er schuilt ook geen echt kwaad in, alles wat de mens kan helpen bij zelf-inzicht en economische groei is immers mooi meegenomen. Ik heb indertijd zelf de nodige boeken gelezen over het enneagram, maar een boek dat wat mij betreft er met kop en schouders boven uitstak is dit boek.

Alhoewel het boek geen antwoord geeft op de vraag ‘waarom?’ biedt het wel een scherpe analyse van de manier waarop de mens is vervreemd van zijn Oorsprong. Goed bezien is het boek ook behoorlijk onthutsend, omdat het de bodem volledig weghaalt onder wie en wat wij denken te zijn. De auteur waarschuwt hier ook voor.
Heel kort door de bocht: wij raken allen het contact met Zijn (of Essentie, of God) kwijt door trauma’s en conditionering in onze (vroege) jeugd. Vervolgens trachten wij het gemis op te vullen door zelf een kopie te maken en te worden van dat aspect van Zijn waarmee we het contact verloren, en dit volgens negen verschillende gevoeligheden. Deze kopie wordt uiteindelijk onze ego-persoonlijkheid en het is op dit punt dat we eigenlijk grandioos de mist in gaan. Allemaal, zonder uitzondering.

Welnu, koren op mijn molen uiteraard. Ik wist altijd wel dat de wereld krankzinnig was. Maar wat ik niet wist is dat ik het ook ben. Ik dacht namelijk dat ik de uitzondering was. En ook niet een beetje gek, maar echt knetter. Behoorlijk schokkend, niet alleen om het gehele model te begrijpen, maar vooral om in te zien hoe dit zich in mijn Hoogst Persoonlijke (en Zeer Bijzondere!) Geval manifesteert. En langzaam te gaan begrijpen vanuit welke diepe misverstanden ik het grootste deel van mijn leven heb geleefd. Je krijgt ‘m nogal om je oren in dit boek. Regel voor ongemakkelijke regel. Maar gelukkig biedt het boek ook een uitweg, uit de mist, uit je ‘geperforeerde staat’, uit je gevangenschap. En die uitweg, voor alle typen, om weer authentiek te worden en de innerlijke leegte niet meer te ontvluchten, komt overeen met die welke andere spirituele denkwijzen ook aanreiken: NU-bewustzijn, aandacht, aanwezigheid, mindfulness, onbevangenheid, observatie van triggers en valkuilen zonder er in mee te gaan of erin te vallen, enz.

Ik ben het hele boek opnieuw gaan lezen, ook om de bewegingen en relaties binnen het model van het Enneagram te gaan begrijpen, en ik zal er echt nog wel een tijdje mee zoet zijn – als ik die tijd nog heb… Maar nu al valt er een last van me af, en kan ik mezelf – en anderen- eindelijk met een glimlach beginnen te zien.

Wonderlijk is wel dat dit boek nauwelijks meer te vinden is. Als je geluk hebt kan je nog een gebruikt exemplaar vinden voor 90 euro. Omdat het best een ongemakkelijk en moeilijk boek is, zal een uitgever zich ook niet snel wagen aan een nieuwe editie. Een bestseller zit er waarschijnlijk niet in… 🙂 Maar het is ook jammer, want dit is kostbare kennis en wijsheid…


Eén antwoord op “Negen gezichten”

  1. JA
    over diepgaand zelfonderzoek gesproken !
    Zeer veel inzichten en wijsheid is er te ontdekken in de veelomvattende materie van het Enneagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.