Multi

Op regenachtige zondagen vond Hendrik het fijn om een rondje door het multiversum te rijden.

Heet van de naald: vandaag zou ik op bezoek bij mijn ouders in Marum, 160km verderop. In mijn oude bestelautootje. Gedeukt en gekrast, maar hij rijdt nog uitstekend en die vrachtruimte is verdomde handig. Dus, naar het tankstation vlakbij om de banden op spanning te brengen. Tot mijn schrik zie ik op de rechtervoorband een bult. Een duidelijk geval van aanstaande klapband. Ik heb de auto daar maar laten staan en ben met mijn tasje met o.a pyamabroek en aardbeien te voet teruggegaan naar huis.

Thuis ben ik pas goed geschrokken. Er zijn namelijk nog andere versies van dit verhaal. Eén ervan is deze. Dat van die banden oppompen was ik in de drukte helemaal vergeten. Nietsvermoedend rij ik even later op de snelweg, 120, linkerbaan, het is druk. Lekker even opschieten, dan ben ik er gauw. Terwijl ik een vrachtwagen inhaal hoor ik een doffe knal en gelijk begint de auto heftig te slingeren. Eerst klap ik tegen de vrachtwagen rechts en dan tegen de vangrail, en vervolgens word ik geramd door de BMW die vlak achter me zat. Harde geluiden, brekend glas. Enorme klap, heftige schokken, pijn. Het beeld wordt zwart.

Maar gelukkig bevind ik me nu in een gunstige variant van dit multiversum. Ik ben veilig thuis, buiten betrekt het en begint het te regenen.
Ik ben me er pijnlijk van bewust dat de werkelijkheid zich voortdurend splitst aan de hand van de opties na elke gebeurtenis en na elke keuze. En dat het waarschijnlijk is dat er naast de werkellijkheid die ik nu waarneem er nog ontelbare andere vertakkingen zijn die tegelijkertijd bestaan. Volgens een recente theorie in de kwantumfysica dooft de ‘golf’ (die alle opties in zich heeft) van de gebeurtenis uit, door het simpele feit van waarneming, en zitten we vervolgens vast aan één optie. Dit is wel een erg egocentrische benadering, vind ik. Het lijkt mij meer zo dat wij kiezen in welke vertakking wij terechtkomen, maar naar wat daarbij doorslaggevend is kan ik alleen maar raden.

Intussen rijdt over het viaduct dat ik zojuist te voet ben overgestoken een ambulance met sirenes en zwaailicht. Ergens is iets ergs gebeurd. En ergens anders is iets ergs niet gebeurd.

PaTu

6 antwoorden op “Multi”

 1. Ik bevond me vandaag al een paar dagen vooruit in de tijd, op 30 april !
  Uit een soort protest en nostalgie wel te verstaan.
  Maar die tijd is uit de tijd, want in dit universum schijnt het vandaag Koningsdag 27 april.
  Dus ik ben een beetje uit de tijd !
  Of zat ik met meer oudere jongeren uit die tijd -uit ‘de tijd’ te weemoeden ?
  En als we vandaag met meer uit die tijd zaten te weemoeden tegelijkertijd , bevonden wij ons in een parallel 30 april universumpje.

 2. Briljant ! Briljant geschreven briljant uitgelegd en briljant gedaan met die band, ik bedoel het oppompen en nakijken ervan anders had ik echt een klote verjaardag gehad in een andere versie van het multiverzinsel…!

  1. Aan het oppompen was ik nog niet eens toegekomen. Dat scheelde mooi weer een euro.

   🙂

   Je enige echte broer (al die andere zijn denkbeeldig)

  1. Hi Wim , en beviel het ziekenhuisbed?
   Vroeger kon je tenminste nog als een soort rebel (tegen je eigen suffe bed) in een hooiberg gaan slapen, maar die tijd is allang voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.